20 juli 2010

Virus slår till mot Maskiner

Maskinstyrningarna till industrin har hittills varit förskonade mot Virus men detta är nu ett minne blott.
Den tyska industrikoncernen Siemens varnar sina kunder för ett nytt och sofistikerat datavirus som är programmerat att leta efter industri-styrsystemet Simatic WinCC från Siemens. WinCC är ett SCADA-system som främst används inom större maskinstyrningar som ofta har ett eller flera PLC system.


Den skadliga koden är inriktad på styrsystemet från Simens, men använder en tidigare okänd bugg i Windows skrivbordsgenvägar för att bryta sig in in Windowsbaserade datorer. När den smittar en dator försöker trojandelen av den skadliga koden att ladda ner ytterligare kod från internet.
Simens uppmanar sina kunder att uppdatera till den senaste versionen av Simatic WinCC och även uppdatera sina antivirussystem. Viruset sprider sig via usb-minnen är säkert heller ingen slump. De SCADA-system som viruset är ute efter är ofta inte kopplade till internet.


Bland de spekulationer som hörts efter att detta virus blivit känt finns att det är ett proof-of-concept. Detta eftersom det finns SCADA-system med mycket större marknadsandelar än Siemens WinCC som t.ex. RSLogix (Allen Bradley) ABB m.m.. Det spekuleras även i att viruset även kan användas för att ta en fabrik som gisslan.



Läs mer hos IDG och även hos Siemens om

Virus Affecting Simatic WinCC SCADA System samt B

ontrol Engineering

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar