26 mars 2009

Profinet EtherNet / IP Fältbuss i Industrin

I ett tidigare inlägg berättade jag om två seriell Fältbussar Profibus och DeviceNet.Nu är det fältbuss via ethernet jag tänkte skriva lite om
Det finns två stora fältbussar Ethernet / IP och Profinet


EtherNet/IP
som Rockwell Automation har utvecklat använder standarden IEEE 802.3 och TCP/IP/UDP/IP i oförändrat standardskick. Dess applikationsprotokoll Common Industrial Protocol (CIP), är samma protokoll som används av DeviceNet och ControlNet och tillhandahåller konfiguration, datainsamling, peer-to-peer, realtids I/O, drivningsstyrning och säkerhet samt nätverk för positionering och klara riktigt tidskrävande applikationer. EtherNet/IP är en öppen standard så produkter ifrån andra leverantörer kan användas.


EtherNet/IP kan kopplas in med vanliga kat 5 skärmade ethernetkablage.

Även klara EtherNet/IP felsäkra I/O-noder men som vanligt krävs felsäker CPU så att uppfylla det nya maskindirektivet kommer att vara möjligt med denna tekniken.

Mer information finns hos Rockwell Automation




PROFINET som Siemens har utvecklat består av tre sätt att kommunicera TCP/IP och UDP/IP som typiskt har cykeltider unt 100 ms. Till det kommer två realtidsoptioner som klarar behoven av cykeltider runt 5-10ms. Finns även IRT, Isokron RealTid, kommunikation som klarar fasta cykeltider ner till 0,25 ms.


Lämpligt för motion och andra riktigt tidskrävande applikationer. Även klara Profinet distribuerad säkerhet på fältbussen men det kräver förstås felsäker plc cpu och felsäker I/O Nod. Kan vara bra om man vill upp fylla det nya maskindirektivet och vill ha distubierad istallation.

Profinet kan kopplas in med vanliga kat 5 skärmade ethernetkablage.
PROFINET är internationell standard IEC 61158 och IEC 61784 och medför att man kan använda produkter ifrån andra leverantörer.

Mer info finns http://www.profibus.se/ och dom har även en bra manual samt Nyteknik skriver lite om fätbussar ute på fältet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar